Skip links

OBLIŽNJI GRADOVI I PRIRODNE LJEPOTE

Posjetite gradove u blizini Obonjana

Želite li istražiti okolicu tijekom svog boravka u Obonjan Island Resortu? Naša topla preporuka je da posjetite neke od nevjerojatnih gradova koji se nalaze samo nekoliko minuta vožnje brodom od otoka. Svojom jedinstvenom mješavinom povijesti, kulture i zabave, ovi gradovi smješteni samo nekoliko minuta vožnje brodom od Obonjana savršena su odredišta za jednodnevne izlete tijekom vašeg boravka u Obonjan Island Resortu.

Obonjan.hr

Šibenik

Grad Šibenik nalazi se u sjevernoj Dalmaciji i zbog svog položaja idealno je polazište za izlete.

Prekrasni otoci šibenskog arhipelaga pružaju brojne mogućnosti za izlete. Jedan od otoka je Obonjan do kojeg možete doći taxi brodom ili možete uživati u vožnji trajektom. Dva susjedna grada, Zadar na sjeveru i Split na jugu, udaljeni su otprilike sat vremena vožnje od Šibenika.

Glavne atrakcije grada Šibenika

Uz brojne sakralne objekte kao što su katedrala sv. Jakova, palače i kuće plemića i pučana, portala, nadsvođenih ulica i drugih znamenitosti, stari grad ističe se ljepotom središnjeg gradskog trga – Trga Republike. Hrvatska.

Trg Republike Hrvatske
Trg Republike Hrvatske najvažnija je javna površina općine Šibenik. Stoljećima je ovaj trg bio središte javnog društvenog života, okružen katedralom sv. Jakova, Građanskom ložom (odnedavno Vijećnicom) i Malom ložom (Loža gradske straže). U blizini glavnog gradskog trga također se nalazi Knežev dvor, sjedište gradske vlasti u vrijeme mletačke uprave.

Katedrala sv. Jakova
Katedrala svetog Jakova u Šibeniku jedno je od najznačajnijih i najljepših arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj, a 2000. godine uvrštena je na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Katedrala je građena tijekom perioda dužeg od stotinu godina, tijekom 15. i 16. st., a jedinstvena je po tome što je u cijelosti građena od kamena. Katedrala je originalno građena u gotičkom stilu, no dovršena je u renesansnom stilu. Ljepotu katedrale posebno ističe impozantna renesansna kupola, djelo Niccolòa di Giovannija Fiorentina, koja je stradala u Domovinskom ratu, a danas je poseban simbol Šibenika.

Tvrđava sv. Nikole
Tvrđava sv. Nikole na ulazu u kanal svetog Ante u Šibeniku jedinstvena je renesansna građevina mletačke fortifikacijske arhitekture i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine. Gradnja tvrđave započela je 1540. godine, a podignuta je na otočiću Ljuljevcu, gdje je nekada bio benediktinski samostan sv. Nikole, po kojem je tvrđava dobila ime. Posebnu vrijednost tvrđave svetog Nikole čini njezin izvorni oblik i određena rijetka renesansna arhitektonska rješenja zahvaljujući čemu je 2017. godine upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine u sklopu nominacije Obrambeni sustav Republike Venecije između 16. i 17. stoljeća.

Događanja u Šibeniku tijekom ljetne sezone
Prvog vikenda u kolovozu na plaži Martinska počinje Nox Festival – dvodnevni festival elektronske glazbe. Tijekom dva dana i na dvije pozornice NOX će ugostiti izvođače iz cijele Hrvatske, regije i inozemstva – žanrovski podijeljene na melodičnu elektronsku glazbu i malo žešće melodije.

Salsa Beach Splash Festival najveći je plesni show na otvorenom koji se održava krajem srpnja. Dio plesnih večeri održava se u staroj gradskoj jezgri Šibenika. Festival okuplja brojne zaljubljenike u ovaj plesni izričaj, među kojima su i poznati plesači i koreografi.
Međunarodni dječji festival svojevrsni je zaštitni znak Šibenika. Prvi put održan je 1958. godine i ubrzo je postao veliki međunarodni festival. Tijekom festivala koji se održava u lipnju ožive svi trgovi i ulice i gradom u potpunosti zavladaju djeca iz raznih dijelova svijeta. Međunarodni dječji festival potiče mnoge ideje u različitim oblicima umjetnosti dječjeg stvaralaštva: dramsko, lutkarsko, glazbeno-scensko, filmsko, književno i likovno.

Obonjan.hr

Zadar

Grad Zadar ima doista nevjerojatan zemljopisni položaj, smješten u središtu istočne obale Jadrana i okružen zadivljujućom raznolikom prirodom. Svakim korakom ulice, trgovi, riva, crkve i spomenička baština grada razotkrivaju antičke korijene grada. Prije tri tisuće godina postavljeni su temelji grada i avantura je počela.

Glavne atrakcije grada Zadra

Forum

Forum u Zadru sagradio je prvi rimski car Gaj Julije Cezar Oktavijan, a datira iz 3. stoljeća. Forum je bio glavno okupljalište rimskih vojnika, redovnika, upravitelja Republike i kasnije Carstva, kao i trgovaca te svih Zadrana. Spektakularan trg svojim hramovima, trijemovima i kolonadama nudi pogled na život u ranom Zadru. Danas je neizbježan trg za šetnju i jedan od simbola grada.

Trg pet bunara
Trg pet bunara u Zadru sagrađen je 1574. godine. Na njegovom mjestu sagrađena je velika cisterna za pitku vodu s pet ukrašenih bunara, a sačuvani su i dijelovi akvadukta koji je nekad dovodio vodu izravno iz Vranskog jezera. Renesansni Trg pet bunara opasan je zapadnim srednjovjekovnim zidom i Kapetanovom kulom koja se uzdiže 26 metara te potpornim zidom na istoku s ulazom u Perivoj kraljice Jelene Madijevke.

Morske orgulje
Zadar je ponosni vlasnik jedinstvenog spoja arhitekture i glazbe, svjetski poznatih Morskih orgulja, koje se nalaze tik do još jedne moderne instalacije, Pozdrava Suncu. Zvuci Morskih orgulja rezultat su oslobađanja energije mora, odnosno valova i plime.

Pozdrav Suncu
Ovo je zadarski spomenik posvećenom Suncu koji se sastoji od 300 višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenom popločanom rivom u obliku kruga promjera 22 metra.
Osim glavne instalacije, gledajući sa zapadne strane, postoje slične manje instalacije koje predstavljaju planete Sunčevog sustava. Ispod stakla nalaze se fotonaponski solarni moduli s rasvjetnim elementima koji se pale noću i proizvode svjetlosni show.

w.

Obonjan.hr

Split

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj i najveći grad na hrvatskoj obali.

Priča o Splitu traje već 17 stoljeća, od vremena kada je rimski car Dioklecijan odlučio sagraditi svoju palaču na ovom poluotoku. Tijekom ovih 1700 godina, carska palača postepeno je prerastala u grad koji i danas mami bogatom tradicijom, slavnom poviješću te ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Glavne atrakcije grada Splita

Dioklecijanova palača

Ova palača jedan je od najbolje očuvanih spomenika rimske arhitekture u svijetu. Careva palača sagrađena je kao spoj luksuzne vile – ljetnikovca i rimskog vojnog logora koju dvije glavne ulice dijele na četiri dijela. Na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine nalazi se od 1979. godine. Šetnja antičkim gradom pravi je vremeplov ukrašen izuzetnim primjerima antičke arhitekture.

Peristil
Peristil, smješten na glavnom trgu Dioklecijanove palače, krasi dobro očuvana rimska arhitektura. Zahvaljujući jedinstvenoj ljepoti i neobičnoj akustici, Peristil je postao idealna kazališna kulisa, savršena za operne klasike i djela antičke književnosti, ali i pozornica na kojoj se nastavlja bujan urbani život.

Jupiterov hram
Pravokutnog tlocrta, hram je služio slavljenju Jupiterovog kulta. Ovaj drevni rimski hram postao je crkva sv. Ivana.

Katedrala sv. Dujma
Izgrađena je oko 305. godine nove ere kao mauzolej rimskog cara Dioklecijana (najstarija katedrala na svijetu). Katedrala je također vrlo lijepa mješavina rimskog hrama i katoličke crkve. Također ima prekrasan zvonik s kojeg se pruža prelijep panoramski pogled na Split, obližnje otoke i brdo Marjan.

Događanja u Splitu tijekom ljetne sezone

Split je puno više od veličanstvene arhitektonske kulise. Također je mjesto izvrsnih gurmanskih i vinskih doživljaja, brojnih kulturnih događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, odličnih muzeja i koncerata, grad koji nudi eklektične načine zabave počevši od brojnih klubova i barova, preko uličnih festivala do događanja poput Ultra Europe Festival

Ultra Europe Festival
Festival elektronske glazbe na otvorenom koji se odvija na više mjesta i dio je svjetske ekspanzije Ultra Music Festivala, koja se sada proširila na dvadeset zemalja. Festival se odvija tijekom sedam dana u srpnju u srcu Dalmacije, a uključuje party otvorenja, trodnevni festival, regatu jahti, Ultra Beach i završni party. Ovaj festival svake godine posjeti i do 100 tisuća mladih iz stotinjak zemalja svijeta.

Festival mediteranskog filma Split
Festival mediteranskog filma potvrdio se kao jedna od najboljih i najpopularnijih kulturnih manifestacija Jadrana, a njegov pozitivan duh tijekom proteklih 11 izdanja prepoznalo je više od 100.000 posjetitelja. Ponajviše zbog filmova s Mediterana koji imaju regionalne ili hrvatske premijere, a koji se ne mogu vidjeti u redovnoj kino distribuciji. A miris starih borova i šum mora, pješčana plaža, nasmiješena lica na zabavama dodatni su užitak posjetiteljima tijekom 10 lipanjskih dana festivala.
Za više informacija posjetite https://visitsplit.com/en

Istražite prirodu u blizini Obonjana

Otkrijte prava prirodna čuda koja okružuju Obonjan Island Resort posjetom tri obližnja nacionalna parka. Od stepenastih slapova i slikovitog krajolika Nacionalnog parka Krka, do zadivljujućih krajolika Nacionalnog parka Kornati, do međusobno povezanih jezera i slapova Nacionalnog parka Plitvička jezera, ne nedostaje prekrasne prirode koju možete istražiti tijekom svog boravka. Bilo da ste zainteresirani za jednodnevni izlet ili duži izlet, naš tim je tu da vam pomogne isplanirati vašu avanturu.

Obonjan.hr

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka nalazi se otprilike 10 km od Šibenika, u unutrašnjosti ovog dijela Dalmacije. Nazvan po rijeci Krki, park se prostire na nešto više od 142 četvorna kilometra i obuhvaća dvije trećine same rijeke. Glavna atrakcija parka njegovi su veličanstveni slapovi, među kojima je i poznati slap Skradinski buk – jedna od najpoznatijih znamenitosti Hrvatske.

Ostale znamenitosti uključuju otočić Visovac i Roški slap. Vožnja brodom kroz park (uključena u cijenu ulaznice) odličan je način da posjetite veći dio parka.

Obonjan.hr

Kornatski arhipelag

Kornatski arhipelag, poznat i kao Stomorski otoci, nalazi se u sjevernom dijelu Dalmacije, južno od Zadra i zapadno od Šibenika, u Šibensko-kninskoj županiji. Ukupnom dužinom od 35 km i 140 otoka, nekih velikih, nekih malih, na 320 km² morske površine, Kornati su najgušći arhipelag u Sredozemnom moru. Od sjeverozapada prema jugoistoku (od otoka Balabra do Samograda) te od sjeveroistoka prema jugozapadu (od Gangarola do Mane) protežu se 13 km. Ime arhipelaga oblik je množine imena najvećeg otoka koji se zove Kornat.

Obonjan.hr

Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera, najpopularnija turistička atrakcija Hrvatske, dobio je status svjetske baštine UNESCO-a 1979. godine. Smješten 1 sat i 40 minuta od Šibenika, ljepota nacionalnog parka je u njegovih šesnaest jezera koja su međusobno povezana nizom slapova, a nalazi se u dubokoj šumi naseljenoj jelenima, medvjedima, vukovima, veprovima i rijetkim vrstama ptica. Nacionalni park prostire se na ukupno 300 četvornih kilometara, a jezera se međusobno spajaju na udaljenosti od osam kilometara.

Često postavljana pitanja

Tu smo za vas. Pronađite najčešće postavljana pitanja koja vam mogu biti korisna.

Learn more
Trebate li pomoć s donošenjem odluke?
Nazovite naše stručnjake za odmor.

+38599 800 4979